Κεραμαριό το Παραμυθένιο στην Δρακόπετρα   Καρδίτσας
Βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, κοντά στoν οικισμό της Δρακόπετρας, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μουζάκι, στον δρόμο προς τα χωριά της Αργιθέας. Εδώ δεν θα φάτε μόνο καλά αλλά θα θυμηθείτε τα παιδικά σας όνειρα. Το παραμυθένιο περιβάλλον θα το αντιληφθείτε αμέσως όταν, ψάχνοντας την είσοδο της ταβέρνας, διαπιστώσετε ότι πρέπει να περάσετε μέσα από τον κορμό ενός από τα τεράστια δένδρα που στηρίζουν την οροφή για να δοκιμάσετε εν τέλει τα απίθανα ψητά (παϊδάκια και κοκορέτσι), και τις παραδοσιακές πίτες. Το γεύμα σας θα κλείσει με λαχταριστούς, ζεστούς λουκουμάδες. Και όλα, σε πολύ χαμηλές τιμές… Οι μικροί μας φίλοι θα ενθουσιαστούν από τα ελάφια και τα κουνελάκια που ζουν στο λιβάδι κάτω από την ταβέρνα. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας άνοιξε και ξενώνα-βάση για όποιον επιθυμεί να επισκεφθεί τη γύρω περιοχή. Τηλ. 24450 61470, 6977085668.

Η Μονή Σπηλιάς στην Λίμνη Στεφανιάδα

Ανάμεσα στις απόκρημνες πλαγιές των Αγράφων βρίσκεται η λίμνη Στεφανιάδα, η οποία δημιουργήθηκε το 1963 από μια κατολίσθηση του βουνού που παρέσυρε μαζί του το ομώνυμο χωριό και έφραξε το ρέμα της Οξιάς, δημιουργώντας τη λίμνη. Σήμερα μπορείτε να τη θαυμάσετε από ψηλά και να περπατήσετε ή να οδηγήσετε γύρω της, στους έρημους χωματόδρομους. Περίπου 1 χλμ. ανατολικότερα βρίσκεται η Μονή Σπηλιάς, «γαντζωμένη» στην πλαγιά του φαραγγιού που διατρέχει ο Πετριλιώτης, με καταπληκτική θέα. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδρύθηκε πιθανόν το 1604 από τους μοναχούς Αθανάσιο και Παρθένιο, όμως το 1736 χτίστηκε μεγαλύτερη εκκλησία την οποία αγιογράφησε ο ζωγράφος Θεόδωρος από τη Μεγάλη Βλαχιά (Ρουμανία). Για διαμονή πολύ καλό είναι το «Ντελεμίδι» (24450 32094) στο κοντινό Λεοντίτο και για φαγητό το «Μακρυβούνι», πάνω από τη λίμνη.

Η λίμνη Κερκίνη με τα Βουλιάλια και τα Πουλιάτης

Για όσους δεν το γνωρίζουν την Κερκίνη είναι τεχνητή λίμνη. Λειτουργεί σαν ταμιευτήρας νερού συγκρατώντας τα νερά του ποταμού Στρυμόνα, αλλά εμείς την αναγνωρίζουμε σαν έναν από σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, ένα σπάνιο καταφύγιο για τα πουλιά και ένα μοναδικό οικοσύστημα με παρόχθιο δάσος που πρέπει να διατηρηθεί και να προστατευθεί. Θα ξεκινήσετε ιδανικά… με περπάτημα ή ποδήλατο στα αναχώματα και στο δάσος και θα συνεχίσετε με βαρκάδα. Καλό είναι να έχετε μαζί σας κιάλια και να κάνετε ησυχία για να μην τρομάξετε τα πουλιά. Μην παραλείψετε να γευτείτε κρέας βούβαλου σε πεντανόστιμες συνταγές και λιμνίσιο ψάρι. Δοκιμάστε την ψησταριά «Διόνυσος» στο χωριό Κερκίνη και την «Ελωδία» στον δρόμο για το λιμάνι. Στον Λιθότοπο το «Φράγμα» και στο Ακριτοχώρι τις «Μπέλες». Για διαμονή προτείνουμε τους ξενώνες «Οικοπεριηγητής» (23270 41450), «Μορφή» (23270 41036) στην Κερκίνη και το «Ερωδιός» (23250 28070) στον Λιθότοπο.

 Βαρδούσια!! Ο Αθανάσιος Διάκος η Μουσουνίτσα, η Συκιά
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ορειβάτες και φυσιολάτρες δίνουν το χειμερινό ραντεβού τους στο χωριό Ανω Μουσουνίτσα, τον Αθανάσιο Διάκο δηλαδή. Για να απολαύσετε την περιπέτεια στη εκπληκτική φύση των Βαρδουσίων, έχετε δύο επιλογές: επίπονες ορειβατικές διαδρομές μέχρι την κοντινή κορυφή ή μικρές χαλαρές διαδρομές στο πεζοπορικό μονοπάτι Ε4. Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τους δυο τεράστιους υπεραιωνόβιους πλάτανους, υπάρχει η προτομή του Αθανασίου Διάκου, αφού το χωριό θεωρείται η πατρίδα του ήρωα της Επανάστασης του 1821. Ξενώνες με ταβέρνες-ψησταριές που σερβίρουν όλο τον χρόνο ψητά ντόπια κρέατα λειτουργούν στην πλατεία του χωριού. Για τη διαμονή σας προτιμήστε τους ξενώνες «Ραβάνης» (22650 63214) και «Βαρδούσια» (22650 63150) και για πολύ καλό φαγητό (αρνί σούβλας, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, πίτες) πηγαίνετε στην ταβέρνα «Το κελάρι του Μπαρμπα-Γιάννη» (22650 63130) ή την ταβέρνα-ψησταριά του ξενώνα «Ραβάνης» (22650 63214).

  Πάπιγκου!! Με τις Κολυμπήθρες του
Πριν από τη γνωριμία με τον τόπο, να θυμάστε πως… γλιστράει. Σε πολύ μικρή απόσταση από τη «δημοσιά» που συνδέει το Μικρό με το Μεγάλο Πάπιγκο, βρίσκεται μια σπάνιας ομορφιάς τοποθεσία, ένα ρέμα, που στη διαδρομή του σχηματίζει αλλεπάλληλους μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες. Τις λένε και Οβίρες και οι ντόπιοι συγκρατούν τα νερά τους ώστε να σχηματίζονται πισίνες για μπάνιο, χειμώνα – καλοκαίρι. Θα τις ακούσετε και σαν λιμνούλες Ρογκοβού. Η διαδρομή προς την κορυφή είναι βατή, όμως χρειάζεται προσοχή. Για διαμονή τι να προωτοδιαλέξεις, οπότε ενδεικτικά αναφέρουμε στο Μεγάλο Πάπιγκο το «Αρχοντικόν Country Club» (210 6889249) και στο Μικρό τον «Αντάλκη» (26530 41441). Δοκιμάστε την ταβέρνα του Σπύρου και του Κώστα Τσουμάνη (26530 42108) στο Μεγάλο Πάπιγκο. Την «Καλλιόπη» (26530 41081) και τον «Δία» (26530 41257) στο Μικρό Πάπιγκο.