[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=”” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=”” first=”true” type=”1_1″][fusion_text]

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ:

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022 ΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

1) ΜΕΡΑ: Μ. ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ    ΠΕΙΡΑΙΑ-ΧΑΝΙΑ

Συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά νωρίς το απόγευμα και επιβίβαση στο πλοίο για τα  Χανιά. Άφιξη την επόμενη στα Χανιά περιήγηση στην παλιά πόλη των Χανίων και στο καταπληκτικό Ενετικό λιμάνι. Μεταξύ άλλων θα δούµε το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου, το Ανάκτορο του Πρίγκιπα Γεωργίου, ενώ στο Ακρωτήρι θα επισκεφθούμε τους τάφους των Βενιζέλων. Μετά το μεσημέρι θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση και ξεκούραση.

2) M. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : Ρέθυμνο  Μονή Αρκαδίου

Μετά το πρωινό περιήγηση μας θα είναι στην Μονή Αρκαδίου στην πόλη. Η Μονή Αρκαδίου βρίσκεται κοντά στο χωριό Αμνάτος, 23χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου στα σύνορα των επαρχιών Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου και Αμαρίου. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 500μ, πάνω σε ένα εύφορο υψίπεδο με ελαιώνες, αμπελώνες, πεύκα, κυπαρίσσια και πρίνους. Γύρω από το μοναστήρι υπάρχουν πολλά γραφικά εξωκλήσια, ενώ δίπλα από τη μονή ξεκινάει το όμορφο Αρκαδιώτικο Φαράγγι.

Η ακριβής ημερομηνία ιδρύσεως του μοναστηριού δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο τον 12ο αιώνα σε φέουδο της οικογένειας Καλλέργη. Κατά μια άλλη εκδοχή, το όνομα της οφείλεται σε κάποιον μοναχό Αρκάδιο που ίδρυσε τη μονή κατά τον 16ο αιώνα. Κατά τη Τουρκοκρατία η μονή ονομαζόταν και Τσανλί Μαναστίρ (δικαιούχος κώδωνας), καθώς οι μοναχοί της μονής είχαν αποσπάσει το δικαίωμα από τους Τούρκους να κτυπούν την καμπάνα αντί του σήμαντρου. Η ισχυρή οχύρωση του Αρκαδίου προσέλκυε τους επαναστατημένους Κρητικούς με αποτέλεσμα να πυρποποληθεί από τους Οθωμανούς πολλές φορές, κατά το 1646, το 1821 και το 1866. Πολλά τούρκικα και ελληνικά έγγραφα αναφέρονται στη ζωή και στις περιπέτειες του μοναστηριού που ήταν σε θέση να διατρέφει ή να αποκρύπτει καταζητούμενους, να παρέχει στοιχειώδη παιδεία, να ενισχύει ηθικά την περιοχή και να ηγείται των εθνικών υποθέσεων.  Επιστροφή στο Ξενοδοχείο , παρακολούθηση τον Επιτάφιο!!

3)Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ: Ρέθυμνο Ηράκλειο Ενυδρείο CretAquarium Ρέθυμνο

Αναχώρηση  από το ξενοδοχείο μας μετα το πρωινό με προορισμό το Ηράκλειο. Ελεύθερος χρόνος στην πόλη για να γνωρίσουμε σημαντικά πράγματα. Προαιρετική   επίσκεψη στον αρχαιολογικού χώρου της Κνωσσού.  Συνεχίζεται την διαδρομή μας για το μεγαλύτερο ενυδρείο της Μεσογείου το CretAquarium. Το Ενυδρείο της Κρήτης καταλαμβάνει έκταση 5.000τμ. περίπου και είναι τμήμα του ευρύτερου κτηριακού συγκροτήματος του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης) και περιλαμβάνει εγκατάσταση πολλών δεξαμενών – ενυδρείων διαφόρων μεγεθών, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε όγκο (60.000 λίτρων). Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να φιλοξενηθούν οργανισμοί μεγάλου μεγέθους (πχ. καρχαρίες, σελάχια, τοννοειδή ) Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας ξεκούραση και Αναστάσιμο δείπνο.

4)ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Ελεύθερη Ημέρα διαχειρίσεως Πασχαλιάς !!

Πρωινό και ελεύθερος χρόνος. Το μεσημέρι μας όπου μας περιμένει το ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ τραπέζι με τον παραδοσιακό οβελία και μοναδικά τοπικά εδέσματα.

 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ

Το μεσημεριανό πασχαλινό τραπέζι

Το κύριο μεσημεριανό φαγητό παλιά, για τους περισσοτέρους, στα φτωχά χρόνια, ήταν συνήθως μαγειρευτό αρνί ή κατσίκι, η γιαχνί με αγκινάρες, η αυγολέμονο. Κατά άλλους ήταν το κλέφτικο, κι αργότερα το αντικριστό. Σπάνια παλιά στο τραπέζι υπήρχε ψητό σε ταψί, γιατί δεν είχαν όλοι φούρνο. Το ψητό στις κλιματόβεργες για το φούρνο, μπήκε μεταγενέστερα  στο κρητικό τραπέζι, πιο συχνό ήταν το αρνί σε παϊδάκια στα κάρβουνα.

Μπορούμε να αναφέρουμε και σαν έθιμα την ώρα που το αρνί ήταν στο τραπέζι και τα εξής.

Από το αρνάκι ή κατσικάκι, σε όποιον τύχαινε το κεφαλάκι, αν έδινες στον άλλο το μάτι να το φάει, ο άλλος συνήθως απέφευγε να το φάει, διότι «αν το φάει, θα πεθάνει ο αδερφός του»!  Έτσι το έδιναν σε κάποιον που να μην έχει αδερφό!

Τα παιδιά τότε, περίμεναν πώς και πώς, να πάρουν ο κοκαλάκι ο έχουν στα μπροστινά πόδια τα αρνιά, τον λεγόμενο βεζίρη! Ο βεζίρης ήταν αγαπημένο παιγνίδι των παιδιών τότε! Ο αφέντης έπαιρνε το τριγωνικό κόκκαλο τη σπάλα, που οι «ειδικοί», θα αναλύσουν από τη διαφανή όψη του, τα μελλούμενα του νοικοκύρη, πως θα πάει η υπόλοιπη χρονιά, πως θα πάει η υγεία του, τα πρόβατά του, και χίλια άλλα διό! Δεν ξέρουμε, αλλά για κάποιο λόγο, τις περισσότερες φορές, αυτά που έβλεπαν οι ειδικό, έβγαιναν στ αλήθεια! Μια ακόμα συνήθεια, ήταν να κοιμούνται την ημέρα της Λαμπρής, κυρίως τα παιδιά,  έτσι τους  έλεγαν:

 «Όποιος κοιμάται τη Λαμπρή, τον ύπνο τον αγοράζει, κι όποιος δε κοιμάται, τον ύπνο τον -ε πουλεί»!
Με δύο λόγια τους έλεγαν, πως όποιος κοιμηθεί λίγες ώρες την ημέρα του Πάσχα, θα κοιμάται εύκολα όλο τον υπόλοιπο χρόνο! Αντίθετα, όποιος δεν κοιμηθεί τότε, αλλά την επ’ αύριο, δεν θα χορταίνει ύπνο και θα δυσκολεύεται να κοιμηθεί όλο τον υπόλοιπο χρόνο!

Η Κρανάσταση
Στην εκκλησία γίνεται το μεσημέρι του Πάσχα, χτυπάει ο παπάς τη καμπάνα, και γυρίζεται η Κρανάσταση, Νεκρανάσταση, η  λεγόμενη δεύτερη Ανάσταση. Βγάζουν σε περιφορά όλες τις εικόνες της εκκλησίας σε μεγάλο κύκλο, όπου στο τέλος επιστρέφουν πάλι τις εικόνες στο ναό, και τότε πλέον λύεται κανονικά και η περίοδος της νηστείας! Ο κόσμος επιστρέφει στο σπίτι, και αρχίζει το μέγα φαγοπότι!

Ολοήμερο γλέντι στην εκκλησία

Ακόμα και να είχαν φάει ο κόσμος στα σπίτια τους, δεν θα παρέλειπαν ωστόσο και να πάνε στο γλέντι στην εκκλησία!
Πολλοί τότε, κυρίως βοσκοί, έσφαζαν από ένα αρνί, και πήγαιναν στην εκκλησία πανέρια με βραστό κρέας, κόκκινα αυγά, και πολλά μπουκάλια κρασί!
Ο παπάς τα βλογά  όλα, τα κόκκινα αυγά, το κρέας και το κρασί, και τα κερνούσαν τους παρευρισκόμενους.
Μπορεί να ήταν δέκα τραπέζια στο προαύλιο της εκκλησίας, με  ένα μπουκάλι κρασί, το κάθε ένα, ένα πανιέρι με βραστό κρέας, και διό τρία ποτήρια.
Από ένα κρασί να πιεί κάποιος από το κάθε τραπέζι, στο τέλος γινόταν σκνίπα!
Μετά ακολουθούσε κανονικό γλέντι, όπου και καλούσαν λυράρη! Ήταν η μέρα που περίμεναν όλοι, πώς και πώς, κυρίως οι νέοι! Στο χορό αυτό, ήταν η μεγάλη τους ευκαιρία να ανταλλάξουν ματιές, και να κάνουν σινιάλο με το σφίξιμο των χεριών!

Δεν σταματούν όλη μέρα, μέχρι αργά, να χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες, και να δίνουν πασχαλινό τόνο τα σκλαπατζίκια,

Το γλέντι συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο, και τη Δευτέρα του Πάσχα,  κανονικά όλη την ημέρα!

5)ΔΕΥΤΕΡΑ: Ρέθυμνο Σπιναλόγκα Αγιο Νικόλαο Ηράκλειο απόπλους Πειραιά

Μετά το πρωινό αναχώρηση για τον Αιγιο Νικόλαο προαιρετική επίσκεψη στην Σπιναλόγκα  Μεταφορά στο λιμάνι.
Η Σπιναλόγκα είναι μικρό νησί κοντά στην Ελούντα στην Ανατολική Κρήτη. Η Σπιναλόγκα έχει γίνει γνωστή σαν το νησί των λεπρών, αφού εδώ απομονώνονταν οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1957.
Σήμερα τη Σπιναλόγκα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες με καραβάκια από τον Αγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα για να ξεναγηθούν στα ερειπωμένα της κτίρια, που με κόπο προσπαθεί η αρχαιολογική υπηρεσία να συντηρήσει. Σήμερα Σπιναλόγκα ονομάζουμε μονάχα το μικρό νησί, αλλά οι Ενετοί με το όνομα αυτό αποκαλούσαν και την μεγάλη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα που ενώνεται με την Ελούντα με ένα στενό ισθμό. Αναφέρεται ότι η Κολοκύθα ήταν ενωμένη με την Σπιναλόγκα (γι αυτό μοιράζονταν το ίδιο όνομα), αλλά το 1526 οι Ενετοί άνοιξαν διώρυγα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το μικρό αυτό νησί. Ελεύθερο χρόνο στον Αγιο Νικόλαο για φαγητό Καφε βόλτες. Ο Αγιος Νικόλαος βρίσκεται 65 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο. Ο Αγιος Νικόλαος ή απλά Αγιος, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι ντόπιοι, δεσπόζει στον όμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου, στη βορειο-ανατολική ακτή του Nομού Λασιθίου στην Ανατολική Κρήτη. Ο Αγιος Νικόλαος έχει πληθυσμό 10.000 κατοίκους και, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο Νομό Λασιθίου, τον πιο ανατολικό νομό στην Κρήτη. Επιστροφή στο λιμάνι του Ηρακλείου επιβίβαση στο πλοίο διανυκτέρευση εν πλω.

6)ΤΡΙΤΗ: Πειραιάς

Άφιξη νωρίς το πρωί στον Πειραιά. 


Πάσχα 2022

Τιμές κατ’ άτομο:

Αναχώρηση Ξενοδοχεία 2κλινο 1κλινο 3ο άτομο
Early Booking Χανιά:
Ηράκλειο: 

Επιβάρυνση για 2κλινη εσωτερική καμπίνα στην επιστροφή 21€ το άτομο.
Οι τιμές Early Booking ισχύουν για κρατήσεις έως … και για περιορισμένες θέσεις.

Περιλαμβάνονται: 

  • μεταφορές, περιηγήσεις που αναφέρονται με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
  • ακτοπλοϊκά εισιτήρια Πειραιάς – Χανιά σε οικονομική θέση και Ηράκλειο – Πειραιάς σε 4κλινη εσωτερική καμπίνα
  • διαμονή 3 νύχτες στο ξενοδοχείο στα Χανιά
  • ημιδιατροφή στα ξενοδοχεία
  • Αναστάσιμο δείπνο & Πασχαλινό γεύμα στη θέση της ημιδιατροφής
  • λαμπάδα για την Ανάσταση
  • αρχηγός/συνοδός
  • ασφάλεια αστικής ευθύνης

Δεν περιλαμβάνονται: 

  • είσοδοι σε επισκέψιμους χώρους
  • ο ειδικός φόρος διαμονής
  • ό,τι δεν αναφέρεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]